A chia mag hozzájárul az egészséged megőrzéséhez. Ha még sosem főztél vele, akkor ez egy kellemes meglepetés lesz számodra!
A chia magról: apró erőmű néven tartják számon a magas fehérje-,rost-, és omega 3 zsírsav tartalma miatt.
Valójában 100 gramm chia magban 20 gramm fehérje található, plusz egy adag kálcium, A, B, C, E vitaminok és antioxidánsok. Nem csoda, hogy ennyire népszerű étellé nőtte ki magát, ugyanis egyaránt jó a szívnek és a bőrnek is.
A chia mag hozzájárul az egészséged megőrzéséhez is.
Mivel a chia mag sosem romlik meg, ezért legyen készenléten a háztartásodban egy zacskó a fehér vagy a fekete változatból (vagy akár mindkettőből), és beleteheted őket levesekbe, salátákba, süteményekbe és italokba is egyaránt.
Íme 3 isteni recept, ami nélkülözhetetlen az egészséges reggelidhez!
1. Banános chia muffin: Kezd a napodat egy egészséges desszerttel! Ehhez használj banánt, zablisztet. (ez gluténmentes is lehet, tehát glutén- és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.)
Szórj extra chia magot a muffinok tetejére, hogy ropogósabb legyen és emeld a tápanyagtartalmát.
Hozzávalók:
- 2 csésze zabliszt
- 8 datolya, kimagozott
- 1/2 csésze víz
- 1 érett banán
- 1/4 csésze juharszirup
- 1/3 csésze kókuszolaj
- 3 tojás , enyhén felvert
- 1/2 csésze mandula tej
- 1/2 csésze chia mag
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 teáskanál só
- 3 teáskanál sütőpor
- 1/2 csésze görög joghurt
Keverd össze lisztet, a sütőport, a sót, a kakaó és a chia magot egy nagy tálba, majd tedd félre .
Önts forró vizet a a datolyákra, hogy puhuljon, vagy tegyél vizet egy tálba mikrohullámú sütőben és melegítsd 30 másodpercig a datolyákat. A felpuhult datolyákat turmixold le. Add hozzá a banánt, felvert tojást , juharszirupot, mandula tejet és kókuszolajat, és jól keverd össze. Keverd hozzá a maradék hozzávalót, és ezután add hozzá a joghurtot , és picit keverd csak tovább.
Öntsd a tésztát muffin sütőformába, és süsd 20 percig méretétől függően.
Szórd meg a tetejét chia maggal!
Miután lehűlt, a hűtőszekrényben legfeljebb 4 napig tárolhatod.
2. Chia mag lekvár: Ha a chia magot folyadékkel keverjük össze, akkor megnőnek, mert felszívják a nedvességet.
A kapott gél nagyon sűrű lesz, és feleslegessé teszi a pektin hozzáadását a lekvárba.
Csak három egyszerű hozzávalóra van szükséged (víz, tej, chia mag, gyümölcs).
Lehetsz kreatív és bármilyen gyümölcsöt használhatsz ami a kezedbe van, az epertől kezdve a barackon át.
Hozzávalók:
- 40 dkg gyümölcs (bármilyen gyümölcs lehet)
- 1 teáskanál édesítőszer (nem szükséges)
- 2 evőkanál chia mag (ez lehet több is a végére)
- víz, vagy bármilyen gyümölcs leve
Ha epret teszel bele, akkor azt apró darabokra vágd fel. Az áfonyát nem szükséges darabolni.
A gyümölcsöt közepes lángon melegítsd az édesítőszerrel, vagy juharsziruppal. Forrald össze kb. 5 percig. Az édesítés mennyisége függ a gyümölcsök ízétől, ezért a végén kóstold majd meg, és attól függően édesítsd!
Keverjük bele két evőkanál chia magot, és főzd még egy percig.
Keverd meg, és hűtsd le. Hagyd állni még 10 percig, hogy a lekvár tovább sűrűsödjön.
Meg fogod nyalni mind a tíz ujjadat!
3. Kókuszos – Áfonyás chia puding: Ez nagyon jó és egyszerű reggeli, ami sok egészséges zsírt tartalmaz, előző este csináld meg, hogy reggelig a chia mag felszívja a kókusztejet és a joghurtot. Bármelyik kedvenc egészséges hozzávalóddal összekeverheted, a fahéjon át a mogyoróvajig, a bűntudat nélküli édes élvezethez.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 csésze görög joghurt
- 3/4 csésze kókusztej
- 1/4 csésze chia mag
- 2 evőkanál tiszta méz
- 1 evőkanál cukormentes kókuszreszelék
- 2 teáskanál kókuszvaj
- 1 teáskanál kókuszolaj
- 1 csipet só
- 1/3 csésze pirított pelyhesített, cukormentes kókusz
- a gyümölcs lehet áfonya, eper stb.
Egy nagy tálban, habverővel keverd össze a joghurtot, kókusztejet, chia magot, mézet,
kókuszreszeléket, kókusz vajat, kókusz olajat és sót. Tegyél rá egy fedőt, és
tedd a hűtőbe, hogy lehűljön és besűrűsödjön, legalább 2 órát, vagy akár egy éjszakán át.
Közben néha megkeverheted, nehogy csomós legyen!