A gyulladás a szervezetünk egyik alapvető kóros reakciója a hibás életmódra és gondolkodásra, szinte mindennapos problémát okoz akár egyszerű pattanásról vagy súlyos bélgyulladásról van szó. Minden bajt megelőzhetsz ezekkel a mennyei ízekkel.
1. Édesburgonya
Rengeteg C- és E-vitamin van benne az alfa- és a béta-karotin mellett. Mindegyik erős antioxidáns, ami védi a sejtjeidet a szabadgyökök káros hatásai ellen, így a gyulladáscsökkentő hatás mellett még az öregedési folyamatokat is lassítja.
2. Édesvízi halak
A lazac és a szardínia telis-tele van omega-3 zsírsavakkal, amik a zsírháztartás helyrebillentésével segítenek megakadályozni az elraktározott zsírsejtekből felszabaduló méreganyagok miatti gyulladást. Különösen jó választás a lazac, mert színét a már említett karotin-vegyületeknek köszönheti.
3. Tea
Legyen fekete, zöld vagy fehér – biztos, hogy rengeteg katekin található benne, ami az egyik legerősebb védő hatású antioxidáns-csoport a szervezetednek. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen teázók szervezete gyorsabban regenerálódik edzés után, hiszen enyhébb az izmaikban a gyulladás.
4. Szója
A szója képes csökkenteni azt az értéket a vérképben, ami a gyulladás jelenlétét árulja el. Ez a C-reaktív fehérje (CRP), amelynek emelkedett szintje magasabb szív- és érrendszeri kockázattal jár együtt. Könnyedén becsempészheted az étrendedbe a keleti konyha olyan remekeivel, mint az edamame vagy a tempeh.
5. Dió
A benne lévő alfa-linolénsav és omega-3 zsírsavak már rövid távon is gyulladáscsökkentő hatásúak, amivel védik a szívedet, az ereidet és a cukoranyagcserédet. Mindennap érdemes belőle néhány szemet elfogyasztani.
6. Friss fűszernövények
A bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó, a kurkuma, a gyömbér és a fahéj egytől egyig valóságos antioxidáns-bomba, ami képes rá, hogy semlegesítse az ételek gyulladást okozó összetevőit. A friss fűszerekkel grillezett hús például emiatt sokkal egészségesebb.