A csoki egészséges! 10 érv, amiért érdemes enned belőle

Fitt / Életmód

Nem árt néha egy kis “bűnözés”. Érdemes mindennap enned egy kis magas kakaótartalmú étcsokit. Mondjuk, miért!

1. Jó a szívnek és a vérkeringésnek

Az étcsokoládé természetes összetevői segítenek az érfalak rugalmasságának megőrzésében, ráadásul a fehérvérsejtek „ragadósságának” csillapításával csökkentik a trombózisveszélyt is. Előbbi segít benne, hogy mindig optimális vérnyomásod legyen, utóbbinak pedig különösen nagy hasznát veheted, ha fogamzásgátlót szedsz.

2125 C

2. Csökkenti a stroke veszélyét

Nem vicc: kutatással bizonyították, hogy a rendszeres csokievés 17%-kal csökkenti az agyi érkatasztrófa kockázatát minden korosztálynál.

3. Tele van ásványi anyagokkal

A kakaóban gazdag étcsokoládéban jó sok kálium, cink és szelén található. Emellett egy 100 grammos tábla, aminek legalább 70% a kakaótartalma, még a napi ajánlott vasbeviteled kétharmadát is fedezi.

2125 A

 

4. Csökkenti a koleszterinszintet

A kakaó mérhetően csökkenti a „rossz”, azaz LDL koleszterin szintjét, és növeli a „jó” HDL-ét, amivel kétszeresen is hozzájárul a szíved és az érrendszered védelméhez.

5. Szépíti a bőrt is

Az étcsokoládéban található flavonoidok hozzájárulnak, hogy a bőröd hatékonyabban védekezzen a napsugárzás káros hatásai ellen. Persze, ettől még ne hagyd otthon a naptejet!

2125 B

6. Segít a fogyásban

Idegtudományi szakértők kimutatták, hogy ha étkezés előtt 20 perccel hagysz a nyelveden elolvadni egy kis kocka étcsokit, akkor hamarabb fogsz jóllakni. Ennek magyarázata, hogy a hamarabb elkezdődik a jóllakottságot jelző hormon kiválasztódása.

7. Kismamáknak is kisbabáknak is egészséges

Egy finn tanulmány szerint a rendszeres csokievő kismamák stressz-szintje általában véve alacsonyabb, ami jót tesz a magzatnak.

2125 D

8. Megelőzheti a cukorbetegséget

Talán furcsán hangzik, de a kakaó pont segít javítani a szervezeted inzulinválaszát, amivel kordában tarthatod a vércukorszinted és csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.

9. Felpörgeti az agyadat

A flavonoidok nemcsak, hogy javítják az agyműködést, hanem még az enyhébb sérülések utáni gyógyulásban is segítenek: egy agyrázkódást például sokkal könnyebb csokival kiheverni.

 

10. Jobb kedvre derít

A csoki feniletilamint tartalmaz. Ez ugyanaz a vegyület, ami az agyadban termelődik, amikor például szerelmes leszel. A feniletilamin boldogsághormon-termelődésre buzdítja a testedet, így nem csak illúzió, hogy az édesség vidámabbá tesz.

Kapcsolódó cikkek