Szerelmi bájitalok

Szex(i)

“Az élvezetnek szám szerint hat oka van: a lángoló szerelem tüze, az áradó mag, a szeretett lény közelsége, az orca szépsége, izgató étkek és a kapcsolat.”- írja Nefzawi Illatos kert-című könyvében. Mely ételek, italok járulnak hozzá a gyönyörhöz?

Vágyébresztés ősidők óta

Az ókori Görögországban Aphrodité testesítette meg a kétkedés és szorongás nélküli, öntudatlan szexualitást. Ugyanekkor Indiában Shiva és Shakti isteni energiáinak párosodásával, teremtő egyesülésével vált a szexualitás szakrális természetűvé. Kínában a Yin, mint a nő, Yang, mint férfi a testi egyesülést a világmindenség áramkörébe kapcsolta be.

A vágy, szerelem, szexualitás misztériumáról szóló elképzelések napjainkban is éppoly titokzatosak, mint annak idején. Korunk élettani megközelítésében a nemi ösztön az agyból indul ki, melynek központja a hypothalamuszban található, csakúgy, mint a táplálék- és folyadékfelvétel utáni vágy.
Az erő, férfiasság, jó egészség és termékenység elszakíthatatlanok egymástól, amelyre Arisztotelész is rámutatott. A tizenkilencedik századi zulu harcosok babonából amulettet hordtak, hogy a csata utáni erekció teljes legyen.

Ginzeng

Ginzeng

Vágyitalok gyűjteménye

1. A ginzengről azt tartják, hogy az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. Gyökeréből szirup készül, mely bármely zöldségből készült ételhez hozzáadható.

2. Az orchideát I. Károly orvosa alkalmazta vágyfokozóként, melyet kecsketejjel kevert össze. A görög és római elkészítési mód szerint a vadon termő orchideát lepréselik, majd joghurtba vagy kecsketejbe keverik.

3. A csontvelőből készült zselé nemcsak nemi-vágy serkentő, hanem rendkívül ínyenc finomság is, mely osztrigás marhaszelet mellé szervírozható.

4. A dióból, gránátalmából, darált mandulából, tökmagból, fenyőmagból, rizspálinkából készült turmix rozskeksszel fogyasztva táplál, erősít és gerjedelmet kelt.

5. Lao Ce, kínai filozófus hitt abban, hogy a vitamindús sárgabarack javítja a termékenységet. A lecentrifugált gyümölcshúshoz méhpempőt adnak, amelyből sűrű, ízes szerelmi bájital válik.

6. A csokoládé vágyébresztő tulajdonsága szintén nagyon régóta ismert. A lassú tűzön felolvasztott csokoládéhoz feketekávét, barnacukrot, jamaikai szegfűborsot, benedikter likőrt, tejszínt, tojássárgáját adnak. Hűtés után fagylaltként fogyasztják.

7. A banánszirupra a jamaicai limbó-táncosok esküsznek, melyet gyümölcssalátával fogyasztanak.

8. A dió az ókori görög és római időkben a megtermékenyítő erő jelentős szimbólumaként volt számon tartva. Kecsketejjel, mézzel, tojássárgájával keverték össze a lassú tűzön puhára főzött diót.

9. A mangóból, tejből készített hűsítő italt Csendes-óceán partvidékén szerelmi bájitalként még a mai napig is alkalmazzák.

Forró csokoládé

Forró csokoládé

10. A “arab gyönyörről” az Ezeregyéjszaka meséiben olvashatunk. Alapja a kábító hatású ópium, melyet fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egyéb fűszerekkel, olivaolajjal és mézzel készítenek, és vacsora után alkalmazzák.

11. A csicseriborsóból készült ital mézzel, vöröshagymával keverve az indiai szerelmi kultúra egyik hatékony bájitala.

12. A tojás főleg a francia vágygerjesztő italok fontos komponense. Egyik lényeges példája a fürjtojás-nektár, mely mézzel, szezámolajjal, rizspálinkával készül. Másik a “sabayon”, amely a reneszánsz óta ismert. Előállításához konyak, madéra, méz és tojássárgája kell.

13. A gesztenyés, gyömbéres gyönyörből nagyon kevés is elég, mert rendkívül laktató és mindemellett nagyon hatékony bájital. A gesztenyepürét tojássárgájával, gyömbérrel, cukorral, citromlével, cointreau likőrrel, tejszínnel keverik össze.

“Bódító” receptek

Őszibarack vörösborban:
Meghámozok, kimagozok két érett őszibarackot, majd 25 g cukorral, csipet fahéjjal, 3 dl vörösborral felforralom, majd lassú tűzön hagyom tíz percig. Kiveszem a barackot, majd a lábasban maradt lét sziruppá sűrítem. Végül a barackokra locsolom, lehűtöm, tejszínhabbal tálalom. Mellé kecskesajtot, friss fügét szolgálok fel.

Körte Szép Heléna módra:
Meghámozom a körtéket és kivágom magházukat. Egy nagy lábosba annyi vizet öntök, hogy majd később a körték állva elférjenek. 15 g cukrot, vaníliát adok hozzá, felforralom, majd lassú tűzön öt percig főzöm. Belerakom a körtéket, óvatosan puhára főzöm, majd lehűtöm.

Kis tálban vanília fagylaltot púpozok, melynek közepébe teszem a körtét. Végezetül csokoládét olvasztok és még forrón a körtére öntöm. Kevés darált mandulával díszítem.

Forró fűszeres sárgabarack:
Puhára főzök 250 g kimagozott, félbevágott sárgabarackot. Kis serpenyőben vajat olvasztok, 25 g barnacukrot, fahéjat, 60 g narancslét adok hozzá, és addig keverem, amíg sziruppá nem sűrűsödik. Lecsöpögtetem a sárgabarackot és hozzáteszem a sziruphoz. Addig forgatom, amíg meg nem üvegesedik. Forrón tálalom.

 

Kapcsolódó cikkek

Dr. Hevesi Krisztina: A (tű)sarkamra állok

Egy francia pszichológus, Nicolas Guegue izgalmas kutatási területet választott: eredményei szerint a férfiak kitüntetett figyelemben részesítik a nőket a hétköznapokban, amennyiben a hölgyek magas sarkú cipőt viselnek.

Olvass tovább