A zabkása alapja a zabpehely, amelyet zabszemekből állítanak elő gőzöléssel és hengerek közötti lapítással. A gabonaszemekben lévő tápanyagok, a B5-vitamin, a magnézium, a vas és a folsav nagy része megmarad.
A zabpehely egyik kiemelkedő tulajdonsága, a magas rosttartalma: 100 gramm zabpehelyben körülbelül 14 gramm rost van.
Már pár napos fogyasztás után érezhető jótékony hatása. A zab a gyomorban megduzzad, ezáltal teltségérzetet okoz.
Az aranyeres panaszokkal szemben is kifejti jótékony hatását, hiszen ebben az esetben kiemelten fontos a magas rosttartalmú ételek fogyasztása.
Amennyiben kellő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztod, a zabpehely, illetve az abból készített zabkása finoman átmossa a bélrendszert, megszabadít a lerakódott salakanyagoktól, gyorsítja az anyagcserét.
Rendszeres fogyasztásával, finomított szénhidrátokban szegény étrend mellett rövid idő alatt akár 2-4 kiló feleslegtől is megszabadulhatsz.
A zabpehelyben lévő vízoldékony rostok megszívják magukat, és gélszerű anyagot képeznek az emésztőrendszerben. Azon kívül, hogy gyorsítják a szervezetbe bevitt táplálékok előrehaladását a bélrendszerben, a zsírok egy részét is magukba szívják.
Így készíts ízletes zabkását!
- Tegyél 4-5 öt evőkanál zabpelyhet egy kis lábosba, majd önts rá annyi vizet vagy tejet, hogy az éppen ellepje.
- Alacsony lángon főzd pár percig, addig, míg kása állagú nem lesz.
- Ha szereted a natúr ízeket, akkor önmagában is fogyaszthatod, de ízesítheted őrölt fahéjjal, hozzákeverhetsz diót, mandulát, lenmagot, reszelt almát vagy bármilyen más friss, vagy aszalt gyümölcsöt.
- Fogyaszthatod melegen-hidegen egyaránt!
A zabkása fogyasztása nem csak azoknak ajánlott, akik fogyni szeretnének, hanem azoknak is, akik az egészséges táplálkozás hívei, de szeretnének finomakat enni.
Jó étvágyat hozzá!